Tuesday, 15 November 2016

GARA-GARA MIANG KELADI

Assalamualaikum..

Hari nie nak kongsi pengalaman dan ilmu baru dalam hidup nie..
Tepat jam 12 tengahari perut pun berkeroncong tanda kelaparan..
Pastu saya dan kawan terus ke kedai makan..

Sampai kat kedai makan terus amik lauk gulai siput sedut ngan batang keladi...
Memang da lama teringin nak makan siput sedut..nak pulak padankan dengan sayur batang keladi memang menyelerakan la..

Nak dijadikan cerita satu gigit je batang keladi dah menyebabkan selera makan terhenti..
Mana tak nye tekak, mulut, kerongkong mencucuk-cucuk pedih pastu lama-lama jadi gatal..
Sampai mata berair dan sesak nafas sikit..

Pastu kawan pun cepat-cepat google petua nak hilangkan gatal batang keladi nie..
Ade yang share pengalaman kat blog dan sarankan gigit bawang putih dan minum air masak banyak- banyak..
Ade yang share suruh makan asam jawa dan limau nipis..

Tapi waktu tu saya hanya minum air banyak-banyak dulu pastu pergi basuh tangan..
Saya dan kawan maklumkan kat kaunter kedai makan sebab takut ade customer lain termakan jugak..
Tapi respon akak kaunter tu "biase la tu termakan keladi gatal akak pun pernah kena"..
Kecewa jap..so tak pasti die simpan masakan gulai keladi tu or still biar je..

Kami pun beredar dan singgah kedai goreng pisang tepi jalan..beli air kelapa dan minta beberapa ulas bawang..
Terus gigit bawang putih tu sikit2 dan telan..terpaksa!!
Pastu minum air kelapa pulak..
Sampai umah makanan makan tadi keluar semua...muntah!!
Barulah lega...

Pengajaran Harini!!

  • Sayur keladi better makan yang masakan sendiri sebab kita tahu cara die bersihkan rebus dan boleh detect kalau gatal sebelum makan..
  • Sebagai orang yang meniaga jangan la menganiaya pelanggan kalau dah tahu masakan tu tak boleh dijual dan mengakibatkan kesan tak baik..
  • Belajar banyak petua dengan orang tua2 senang nanti jadi pape tau cara nak handle..terima kasih pada petua yang dikongsikan.. 

Sekian...Wasalam..


No comments:

Post a Comment